Benno Premsela

Architecture, Exhibition, Sets

Archief en ordening
In 2003 werd het archief van Benno Premsela door Friso Broeksma overgedragen aan het Gemeentearchief Amsterdam. De omvang van het archief bedraagt na schoning ongeveer 14 meter.

Het archief bevat veel bestuursstukken die door Premsela in zijn hoedanigheid als bestuurslid van maatschappelijke organisaties werden bewaard, opgeslagen in hangmappen. Het archief bevat een omvangrijke hoeveelheid correspondentie, waarvan zoveel mogelijk de afzender is achterhaald. Verder veel publicaties waarin opgenomen interviews met Benno Premsela of beschouwingen over zijn werk. Dit zijn kranten en tijdschriften, maar ook videobanden. Ook bevat het archief een grote hoeveelheid foto's, soms bewaard of verzameld in de context van het dossier waarop de foto's betrekking hebben. Het grootste deel van de foto's werd bewaard in een vijftal hangmappen, zonder duidelijke systematiek. Met de hulp van Premsela's levenspartner Friso Broeksma werd zoveel mogelijk de context bepaald, zodat de foto's in de desbetreffende rubriek konden worden opgenomen.

Premsela heeft over een periode van ongeveer twintig jaar een grote hoeveelheid dia's gemaakt, die werden bewaard in een drietal hangmappenkarretjes. Deze dia's zijn niet als afzonderlijke collectie beschreven, maar verdeeld over de rubrieken waarop ze betrekking hadden.

De nalatenschap van Benno Premsela omvatte naast het archief nog verschillende collecties. De collectie textiele beeldende kunst (inclusief de documentatie hierover) is geschonken aan het Centraal Museum in Utrecht. Enkele driedimensionale objecten en schilderijen zijn geschonken aan het Amsterdams Historisch Museum. De keramiekcollectie (inclusief documentatie) wordt momenteel beheerd door Friso Broeksma.

BRON: Gemeente Amsterdam Stadsarchief